Sijainti

immila_mylly_alajuoksu

Kesällä 2017 Pisarateatteri esiintyy Immilän myllyllä, jonka Museovirasto on nimennyt merkittävien kansallisten kulttuuriympäristöjen joukkoon. Joten, kun Pisarateatteri menee Immilän myllylle, niin silloin kohtaavat kutkuttavalla tavalla monet erilaiset kulttuurin tavat ja nautinnot! Tule siis sinäkin nauttimaan kulttuurisuven ehdottomasta helmestä, Immilän myllystä.

Immilän mylly sijaitsee Immilän Ruuhijärvestä Sylvöjärveen laskevan Immilänjoen alajuoksulla Immilän kylällä, Nastolassa. Pisarateatterin näyttämö on rakennettu vanhan myllyrakennuksen yhteyteen. Immilän mylly sijaitsee osoitteessa Arrajoentie 88, 15560 Nastola.

Immilän myllyn historia ja nykyinen toiminta

Nastolan Salpausselän pohjoispuolisen alueen lukuisien järvien koskiin on keskittynyt 1500-luvulta alkaen merkittäviä myllymiljöitä, joiden nykyinen rakennuskanta muodostaa eheitä ja ajallisesti sekä toiminnallisesti kerroksellisia kokonaisuuksia luonnonkauniilla paikoilla.

immila_mylly_kallioltaImmilän koskissa on jauhettu viljaa jo keskiajalla, mutta vanhin kirjallinen tieto myllyistä on vasta vuodelta 1548. Ensimmäinen saha rakennettiin koskeen 1760-luvulla, tähän aikaan mäellä oli jo asutusta sekä kievari. 1800-luvulla asutus alkoi lisääntyä ja Immilään muodostuikin monipuolinen käsityöläis- ja myllärikylä.

Toisen maailmansodan jälkeen Immilän koskissa toimi kolme myllyä; kahden sahan lisäksi myös sähkölaitos oheislaitteineen (mm.pärehöylä). Viimeisenä myllyistä lopetti toimintansa Immilän piirin saha toukokuussa 1969. Myllyistä on säilynyt Immilän piirin 1901 rakennettu myllyrakennus.

Immilän mylly ja myllypiirin vanhat rakennukset kunnostettiin vuosina 1997–1999. Kunnostuksen jälkeen mylly on ollut aina kesäisin auki vierailijoille. Myllyllä myös esiintyy vuosittain kesäteatteri ja lausujia. Myllyllä järjestetään myös yhteislauluiltoja, markkinoita, kesäjuhlia ja muita tapahtumia yhdessä läheisen seuratalon kanssa.

Myllyllä järjestetään myös opastettuja kiertokäyntejä kesäisin. Myllyn lähellä myllärin mökissä pidetään kesäisin Immilän Myllykahvilaa, jota pitää kahvila-konditoria Kahvitar. (Lähde: Museovirasto, Wikipedia.)

Immilän myllyn sijainti Google-kartassa